Dokdo / Peacefull Island

Korea má ve své historii známé především neustálé okupování, a i když se tím asi tak jako my neradi chlubí, byly pomalu celou svou minulou existenci pod tlakem asijských zemí. Ze začátku to byla Čína, kterou Korejci uctívali jako svého otce, či Mongolsko. Poté co Číňany při velké válce porazilo Japonsko, Korea se začala přiklánět ke svému bratru Japonsku.

Tak jako u nás bylo poňemčování, tak v Korei bylo pojaponšťování. Nenechávejme se však zmást. Korejci nejdříve brali Japonsko s otevřenou náručí. Dokonce je Japonsko od ostatních národů osvobodilo. Po pár letech se však Japonsko začalo čím dál tím více zajímat o korejskou historii, a začalo jim jí pře-upravovat k obrazu svému. Japonci postupovali pomalu, ale důkladně začali Koreu přestavovat. Ať už to byly zahrady, uctívání japonských bůžků, přestavby – později bourání chrámů, přepisování mytologických příběhů a dějin…

Dobře se o tom můžete dočíst v knize od Jiřího Janoše: 

Japonci i Korejci na toto téma mají určitě mnoho filmových zpracování. Jedno takové je v JK seriálu Gakšital (Bridal mask, Svatební maska) nebo JK filmu Fighter in The Wind…..

Další velkou válkou, která byla ještě dlouhou dobu nezažehnuta, byla hádka o ostrov Dokdo. Japoci nazýváno No-man Land, korejsky Dokdo.

Dost řečí dokument zde: Dokdo, Beautiful Island 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.